Το πιο σύνηθες ερώτημα όλων των αρχαρίων αφορά το θέμα του απαραίτητου εξοπλισμού. Προφανώς έχει σημασία να καταλάβουμε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η εποχή και οι καιρικές συνθήκες, το υψόμετρο που θα βρεθούμε, αν είναι ολιγόωρη, ημερήσια ή πολυήμερη η πεζοπορία μας και ο βαθμός δυσκολίας της.

Επιγραμματικά για να ξεκινήσουμε πεζοπορία χρειαζόμαστε το κατάλληλο παπούτσι, μπατόν που αν και προαιρετικά είναι χρήσιμα, σακίδιο πλάτης.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στον ρουχισμό, στα υποδήματα και στο σακίδιο πλάτης όσο γίνεται πιο απλά και κατανοητά.

Πλέον, με την ανάπτυξη των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής όπως είναι η πεζοπορία υπάρχει μεγάλη γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων στην αγορά. Ξεκινώντας με τον ρουχισμό βασιζόμαστε στο σύστημα Layering ή Στρωμάτωση. Δηλαδή δεν φοράμε π.χ. ένα κοντομάνικο και ένα χοντρό μπουφάν αλλά 3 η και 4 στρώσεις ρούχων αναλόγως την εποχή.

Πάμε να δούμε λοιπόν τα 3 βασικά στάδια:

 1. Βασικό (Base Layer). Τα θερμοεσώρουχα, είναι το στρώμα του ρουχισμού που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Εν ολίγοις το ισοθερμικό μας είτε για το άνω μέρος είτε για το κάτω μέρος του σώματος μας.
 2. Μονωτικό (Insulation Layer). Το Φλις ουσιαστικά που σχεδόν όλοι το γνωρίζουμε πού θα μας κρατήσει ζεστούς. Σε περιπτώσεις που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βέστες είτε συνθετικές είτε από πούπουλο. Η βέστα ουσιαστικά είναι ένα μπουφάν πάρα πολύ ελαφρύ αλλά έχει μεγάλες θερμομονωτικές ιδιότητες ακόμα και από ένα πολύ βαρύ και χοντρό μπουφάν.
 3. Προστασίας (Outer Layer). Ειδικά αδιάβροχα μπουφάν και παντελόνια που εμποδίζουν τον αέρα, την βροχή και το χιόνι να περάσουν προς το 2ο στρώμα που προαναφέραμε. Συνήθως τα ακούμε σαν Μεβράνες.

eksoplismos 06

Όλα αυτά τα ρούχα πλέον είναι κατασκευασμένα ώστε να απωθούν τον ιδρώτα του σώματος προς τα έξω διαπερνώντας όλα τα στρώματα. Με λίγα λόγια αυτό που μας λέει ο πωλητής συνήθως σε αυτά τα κατάστημα ότι είναι ρούχα με καλή διαπνοή.

Δεν ξεχνάμε το σκουφάκι που είναι απαραίτητο, τις ορειβατικές- πεζοπορικές κάλτσες είτε συνθετικές είτε μάλλινες με ανθεκτικότητα και αντοχή στην τριβή, γάντια, καπέλο.

Υποδήματα

Ένα «τεράστιο» θέμα για όλους που δεν είναι τόσο σύνθετο ή δύσκολο παρόλο που μας προβληματίζει πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλο θέμα στον εξοπλισμό.

Αρχικά, συστήνουμε ένα μποτάκι. Αυτό μας βοηθάει για την αποφυγή πιθανού διαστρέμματος από κάποια πέτρα η όποιο άλλο εμπόδιο βρεθεί στην πορεία μας.

Ας αναφέρουμε όμως αναλυτικά τα βασικά είδη που υπάρχουν στην αγορά:

 1. Πρόσβασης. Μοιάζουν με κοινά αθλητικά. Είναι ελαφριά, αλλά η κατασκευή τους είναι πιο στιβαρή. Η σόλα τους προσφέρει καλή πρόσφυση και διαθέτουν εύκαμπτη μεσόσολα. Για ολιγόωρες πεζοπορίες σε μαλακό έδαφος.
 2. Τα κλασικά μποτάκια που γνωρίζουμε. Ημίψηλο μποτάκι αδιάβροχο συνήθως και ελαφρύ με ενισχύσεις στα σημεία τριβής. Η μεσόσολα τους είναι επίσης, εύκαμπτη. Παρέχει κάποια στήριξη στον αστράγαλο και χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες πεζοπορίες αλλά και σε διαφορετικά πεδία όπως σε πετρώδες έδαφος.
 3. Μπότες ορειβατικές. Η βασική διαφορά τους εκτός του ύψους είναι η ημιάκαμπτη ή άκαμπτη μεσόσολα και το στιβαρό κέλυφος που φέρει συχνά λαστιχένιες περιμετρικές ενισχύσεις. Προσφέρουν πολύ καλή υποστήριξη στον αστράγαλο και χρησιμοποιούνται σε δύσκολα πεδία, ακόμη και σε χιόνι.

Τα παπούτσια πεζοπορίας πρέπει να επιλέγονται πάντα στο σωστό μέγεθος (δοκιμάζονται στο μαγαζί με χοντρές κάλτσες), να σφίγγουν καλά, κρατώντας σταθερό το πόδι στο εσωτερικό τους και εφόσον είναι ψηλά, να στηρίζουν αποτελεσματικά τον αστράγαλο.Μια ένδειξη καλής εφαρμογής είναι να χωράει ένα δάχτυλο ανάμεσα σε φτέρνα και παπούτσι με λυτά κορδόνια.

eksoplismos 05

Σακίδια

Πολλές φορές πονάει η πλάτη μας από το βάρος που κουβαλάμε. Αυτό μπορεί να οφείλεται όντως στο περιττό βάρος που κουβαλάμε πολλές φορές ή το σακίδιο μας μπορεί να μην πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είναι κατάλληλο για πεζοπορία είτε δεν είναι ρυθμισμένο σωστά πάνω στο σώμα μας. Πλέον στην αγορά υπάρχουν σακίδια για κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, Canyoning, τρεξίματος κλπ.

Για μια ημερήσια πεζοπορία χρειαζόμαστε ένα σακίδιο έως 30 λίτρα και έως 60-70 λίτρα στις πολυήμερες με κατασκήνωση.

Έξω από το σακίδιο δεν πρέπει να τοποθετείται τίποτα (εκτός ίσως από το υπόστρωμα) γιατί χαλάει την εργονομία του συστήματος, κουράζει, καταπονεί και προσθέτει αστάθεια.

eksoplismos 04

Χαρακτηριστικά ενός σακιδίου.

 • Στιβαρή πλάτη με αφρώδες υλικό για τα μικρά, μπανέλες για τα μεγαλύτερα.
 • Μαζεμένο στα όρια του ανθρώπινου σώματος σχήμα που φέρνει κοντά στη πλάτη το φορτίο δεν εμποδίζει τη κίνηση του κεφαλιού.
 • Ανατομικούς και άνετους ιμάντες ώμων, που ρυθμίζονται στο ύψος και στην απόσταση από το σακίδιο.
 • Άνετη ζώνη μέσης που να σφίγγει στο επάνω μέρος των οστών της λεκάνης.
 • Εξωτερική θήκη στο καπάκι, για μικροαντικείμενα.
 • Ρυθμίσεις αυξομείωσης όγκου.
 • Γερό και ελαφρύ ύφασμα και καλές ραφές.
 • Καλό σύστημα εξαερισμού στην πλάτη για την εφίδρωση.

Το σημαντικότερο των όλων είναι ότι δεν χρειάζεται να βιαστούμε να αγοράσουμε τα πάντα. Αρχικά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι τι θέλουμε να κάνουμε π.χ. αν θα πεζοπορούμε όλες τις εποχές του χρόνου, σε χαμηλά ή ψηλά βουνά, σε ποτάμια κλπ. Το σύστημα layering μπορεί να εφαρμοστεί αρχικά με ήδη ρούχα που έχουμε στην ντουλάπα μας. Εστιάζουμε κυρίως πρώτα στο παπούτσι, έπειτα σε ένα αδιάβροχο και σιγά σιγά στα υπόλοιπα.

Μην ξεχνάμε ότι δεν σημαίνει ότι το ακριβότερο είναι πάντα το καλύτερο.

Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε εκτενέστερα και πιο λεπτομερώς στις τεχνικές προδιαγραφές των προϊόντων που αναφέραμε.