Ο βαθμός δυσκολίας μιας πεζοπορικής ή ορειβατικής διαδρομής εξαρτάται από έναν συγκερασμό παραγόντων όπως η συνολική υψομετρική διαφορά ανάβασης & κατάβασης, το τερέν (χωματόδρομος, πετρώδες έδαφος, χιονισμένο), οι ώρες πορείας, ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος και ακόμα άλλοι παράγοντες.

Βαθμός Δυσκολίας Α

Η συνολική υψομετρική διαφορά δεν ξεπερνά τα 300 μέτρα, η διάρκεια πορείας είναι 2-3 ώρες και η συνολική διάρκεια με τις στάσεις δεν ξεπερνά τις 4ωρες. Η συνολική απόσταση είναι μέχρι 8χλμ. Οι διαδρομές αυτές είναι κατάλληλες για όλους (δηλαδή και για αρχάριους), το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση.

Βαθμός Δυσκολίας Β

Η συνολική υψομετρική διαφορά κυμαίνεται από 400-900 μέτρα, η διάρκεια πορείας ανάμεσα στις 3 – 5 ώρες και η συνολική διάρκεια με τις στάσεις 5-8. Η συνολική απόσταση είναι μέχρι 15-16χλμ. Οι διαδρομές αυτές είναι κατάλληλες για όσους έχουν μια καλή φυσική κατάσταση και προηγούμενη εμπειρία σε βαθμό δυσκολίας Α.

Βαθμός Δυσκολίας Γ

Η συνολική υψομετρική διαφορά κυμαίνεται από 900 μέτρα και πάνω, η διάρκεια πορείας πάνω από 6 ώρες και η συνολική διάρκεια με τις στάσεις 8+. Οι διαδρομές αυτές είναι κατάλληλες για όσους έχουν εμπειρία σε βαθμό δυσκολίας Β, ασχολούνται γενικώς με τον αθλητισμό και έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Βαθμός Δυσκολίας Δ

Ουσιαστικά είναι τα χαρακτηριστικά του Γ βαθμού δυσκολίας με έξτρα φορτίο τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται οι ώρες πορείας.

Πίνακας Βαθμού Δυσκολίας

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες ανήκουν στα αντικειμενικά κριτήρια για αυτό μην ξεχνάμε και τα υποκειμενικά κριτήρια όπως η προσωπική αντίληψη της φυσικής μας κατάστασης, η ψυχολογία μας, ο ρυθμός και η σύνθεση της ομάδας και προφανώς οι καιρικές συνθήκες.

Στο βουνό πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για κάτι μη αναμενόμενο όπως οι καιρικές συνθήκες που μπορούν να επιφέρουν καθυστερήσεις και παραπάνω κούραση.

Σε κάποιες πεζοπορίες μας θα δείτε Α+ ή Β+. Αυτό θα σημαίνει είτε ότι το έδαφος είναι πιο τεχνικό δηλαδή αρκετά πετρώδες ή ότι έχει κάποια περάσματα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και τα χέρια (Scrambling) είτε η συνολική υψομετρική μπορεί να ξεπερνά πολύ λίγο το όριο του βαθμού δυσκολίας.

vathmos dyskolias inside

Άξιο αναφοράς είναι ότι μπορεί να υπάρχουν σε μια διαδρομή τύπου Α , ανηφορικές κλίσεις επιπέδου Β αλλά η συνολική υψομετρική να ανήκει στο Α. Να αποσαφηνιστεί ότι αρχάριος δεν είναι μόνο αυτός που δεν έχει ξανακάνει πεζοπορία ποτέ και αν κάποιος έχει πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση αλλά δεν έχει πεζοπορήσει ποτέ στο βουνό καλό είναι να ξεκινήσει με τον βαθμό Δυσκολίας Α για να αποκτήσει εμπειρία στο τερέν.

Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες είναι πιο εύκολο να επιλέξετε την πεζοπορία που σας ενδιαφέρει. Αν υπάρχει οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περαιτέρω αποσαφήνιση.

Σας περιμένουμε να περάσουμε όμορφα στη φύση!