Η πεζοπορία με σκύλους, είναι μια δραστηριότητα που έχει πολλά οφέλη τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βγείτε έξω, να ασκηθείτε και να εμβαθύνετε τη σχέση με το κατοικίδιό σας. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της πεζοπορίας με σκύλους που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Οφέλη για τη σωματική υγεία: Η πεζοπορία είναι ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Το περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος και σε ανηφόρα μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση, τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων τόσο σε εσάς όσο και στον σκύλο σας.

Οφέλη για την ψυχική υγεία: Η πεζοπορία μπορεί επίσης να προσφέρει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Το να περνάς χρόνο στη φύση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Η πεζοπορία με τον σκύλο σας μπορεί επίσης να αυξήσει την κοινωνικοποίηση, να μειώσει τη μοναξιά και να προσφέρει μια αίσθηση σκοπού και συντροφικότητας.

Το "δέσιμο" με τον σκύλο σας: Η πεζοπορία με τον σκύλο σας μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό ανάμεσα σε εσάς και τον τετράποδο σύντροφό σας. Μπορείτε να (εργαστείτε μαζί για να πλοηγηθείτε στο μονοπάτι) και μπορείτε να μάθετε να διαβάζετε ο ένας τη γλώσσα του σώματος του άλλου και να επικοινωνείτε ακόμα καλύτερα. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την σχέση την προσοχή και τη συνολική συμπεριφορά του σκύλου σας.

Ευκαιρίες εκπαίδευσης:  Η πεζοπορία μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για προπόνηση και εκπαίδευση. Μπορείτε να εξασκηθείτε σε συνθήματα τύπου ‘’μείνε’’και ‘’έλα’’σε ένα πραγματικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να είναι πιο προκλητικό και ανταποδοτικό για τον σκύλο σας.

Περιπέτεια και εξερεύνηση: Η πεζοπορία με τον σκύλο σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσετε νέα μονοπάτια και μέρη. Μπορείτε να ανακαλύψετε νέα αξιοθέατα, ήχους και μυρωδιές μαζί, που μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και συναρπαστική περιπέτεια τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τόνωση των αισθήσεων του σκύλου σας και στην παροχή πνευματικής διέγερσης.

trekking with dog 01

Πριν ξεκινήσετε μια περιπέτεια πεζοπορίας με σκύλους, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι αρκετά υγιής για την πεζοπορία και ότι έχει κάνει τους κατάλληλους εμβολιασμούς.

Φέρτε άφθονο νερό, φαγητό και σνακ για τον σκύλο σας, καθώς και κιτ πρώτων βοηθειών και σακούλες απορριμμάτων. Ελέγξτε τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες των μονοπατιών και φροντίστε να ακολουθείτε τους κανόνες (ασφαλείας) στο βουνό.

Συμπερασματικά, η πεζοπορία με τον σκύλο σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία τόσο για εσάς όσο και για τον τετράποδο σύντροφό σας. Μπορεί να βελτιώσει τον δεσμό σας, να προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης και να επιτρέψει την περιπέτεια και την εξερεύνηση. Έτσι, πιάστε τα παπούτσια πεζοπορίας σας και τον εξοπλισμό του σκύλου σας και βγείτε στα μονοπάτια για μια διασκεδαστική και ικανοποιητική εμπειρία.

Καλές όμορφες και ασφάλεις εξορμήσεις !!!

Νίκος Βαβάτσικος

Εκπαιδευτής σκύλων