Πεζοπορικά Μποτάκια και Συντήρηση
Αγοράσατε πρόσφατα ένα ζευγάρι πεζοπορικά μποτάκια και ύστερα από κάποιες χρήσεις αναπόφευκτα θα λερωθούν. Το δίλημμα που έχετε είναι ότι δεν είστε ακριβώς σίγουροι ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αφαίρεση βρωμιάς. Πώς πρέπει να καθαρίζετε τις μπότες πεζοπορίας σας;
Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί που σκέφτονται την λύση του πλυντηρίου (!) σε αυτές τις περιπτώσεις για χάρη συντομίας. Ωστόσο είναι απαγορευτικό να πλένουμε τα μποτάκια μας στο πλυντήριο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΩΜΑ
1.Αφαιρούμε τα κορδόνια και τους πάτους και τα καθαρίζουμε ξεχωριστά, με καθαρό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
2.Καθαρίζουμε τις χοντρές βρωμιές και την σκόνη με την βοήθεια μιας μαλακής βούρτσας ή σφουγγάρι. Επίσης μια παλιά οδοντόβουρτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί να καθαρίσει τα σημεία που τα υπολείμματα είναι έντονα και δεν βγαίνουν εύκολα.
3.Πλένουμε τις μπότες με καθαρό κρύο νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ειδικό καθαριστικό για ορειβατικά παπούτσια ή ένα ήπιο σαπούνι (όχι απορρυπαντικό).
4.Ξεπλένουμε καλά τις μπότες μας από την σαπουνάδα και τα υπολείμματα λάσπης, σκόνης κτλ. και με την χρήση ενός καθαρού πανιού καθαρίζουμε πρόχειρα αποφεύγοντας το έντονο τρίψιμο.
5.Εσωτερικά των παπουτσιών χρησιμοποιούμε νερό και ήπιο σαπούνι πάνω σε ένα σε σφουγγάρι.
6.Αφήνουμε τα μποτάκια μας να στεγνώσουν φυσικά και σε μέρος που δεν έρχονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο ή σε άλλες πηγές θερμότητας. Για το εσωτερικό του παπουτσιού μπορούμε να τοποθετήσουμε και εφημερίδες σε μορφή μπάλας.
ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΣΗ
Με τα κατάλληλα υλικά και προϊόντα περιποίησης, βοηθάμε τα μποτάκια μας να συντηρήσουν την αδιαβροχοποίηση τους και είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούμε την φροντίδα τους. Η συχνότητα που απαιτείται για την εφαρμογή των προϊόντων αυτών θα εξαρτηθεί από το πόσο συχνά τα χρησιμοποιούμε, από τις καιρικές συνθήκες και από την ποιότητα του εδάφους. Ως γενικός κανόνας είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες υλικού και συχνά, παρά μεγάλες ποσότητες και σπάνια.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα για την συντήρηση και αδιαβροχοποίηση. Ωστόσο η τελική επιλογή θα γίνει με γνώμονα του υλικού που είναι κατασκευασμένο μποτάκι μας.
Τα δύο συνηθέστερα υλικά που είναι φτιαγμένα είναι τα εξής :
Δέρμα/ Nubuk, Suede, Split με Cordura ή ύφασμα
Αν τα παπούτσια σου είναι κατασκευασμένα από τα παραπάνω υλικά το ιδανικό προϊόν για την περιποίηση τους είναι σε μορφή σπρέι. Η εφαρμογή του υλικού γίνεται είτε στεγνά είτε βρεγμένα (ανάλογα με τις οδηγίες του προϊόντος) και πάντα όταν τα μποτάκια είναι καθαρά σε καλά αεριζόμενο χώρο.
Ανακίνησε καλά το δοχείο και εφάρμοσε το υλικό σε ολόκληρο το άνω μέρος (και τα σημεία με ύφασμα όπου υπάρχουν) από απόσταση περίπου 20 cm, άφησε 5 λεπτά και πέρασε άλλη μια στρώση υλικού. Σκούπισε με στεγνό πανί τη σολά. Ιδανικά άφησε το προϊόν μια νύχτα πριν από τη χρήση τους. ( Στα περισσότερα προϊόντα αναγράφεται να αφήσεις το προϊόν 20 με 30 λεπτά να στεγνώσει.) Επίσης ψεκάζουμε και τα κορδόνια με σπρέι αδιαβροχοποίησης.
Ενιαίο δέρμα (Full grain leather)
Όταν το πάνω μέρος των παπουτσιών σου είναι όλο δέρμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα, ή λίπος (χωρίς χρώμα) .Θα χρειαστείς επίσης μια μαλακή βούρτσα για την εφαρμογή του υλικού ή ένα πανί. Απλώνεις μικρή ποσότητα και με ήπιες κινήσεις εφαρμόζεις το υλικό σε όλη την επιφάνεια του δέρματος. Ιδανικά αφήνεις το προϊόν μια νύχτα και την επόμενη βουρτσίζεις με μαλακή βούρτσα για να απομακρύνεις το υλικό που δεν απορρίφθηκε και για να δώσεις έξτρα λάμψη.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
-Πριν τη χρήση του καθαριστικού ή του υλικού περιποίησης ελέγχουμε πάντα να βεβαιωθούμε ότι είναι κατάλληλο για χρήση στις μπότες και ελέγχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης.
-Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, για τη σωστή φροντίδα των ορειβατικών παπουτσιών ή είναι άγνωστο το υλικό κατασκευής τους, προτείνουμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή το κατάστημα που αγοράστηκαν.
-Μην χρησιμοποιείτε κοινά απορρυπαντικά. Περιέχουν πρόσθετα που μπορεί να είναι επιβλαβή για το δέρμα ή τις αδιάβροχες μεμβράνες.
-Μην βάζετε ποτέ τις μπότες σε πλυντήριο ρούχων γιατί είναι πολύ πιθανόν να καταστραφούν.
-Να μην αποθηκεύτε και μην αφήνετε κάπου τα παπούτσια σας αν δεν είναι εντελώς στεγνά διότι σίγουρα θα τα βρείτε με ένα ωραίο στρώμα μούχλας.
-Για να καθαρίσετε τη μούχλα, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα από 80 τοις εκατό νερό και 20 τοις εκατό ξύδι.
-Να μην αφήνετε ποτέ τα παπούτσια εκτεθειμένα στο πόρτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας ή σε παράθυρα με απευθείας έκθεση στον ήλιο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΠΑΚΗΣ