Το αδιάβροχο τζάκετ είναι αναμφίβολα ένας απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σακίδιο ενός πεζοπόρου ή ορειβάτη, διότι μας βοηθάει να παραμένουμε στεγνοί και να μην κρυώνουμε στη διάρκεια της δραστηριότητας μας. Τί γίνεται όμως όσον αφορά την συντήρηση του; Ακολουθούμε την σωστή διαδικασία;

Ανθεκτικό απωθητικό νερού - Durable water repellent (DWR)

Τα περισσότερα αδιάβροχα ρούχα έχουν μια επίστρωση DWR, που πρακτικά σημαίνει πως το νερό δεν απορροφάτε καθόλου, βρίσκεται πάνω στο ύφασμα με τη μορφή σταγόνας και απομακρύνεται από το ύφασμα. Η σωστή συντήρηση αυτής της στρώσης είναι σημαντική αν θέλουμε το αδιάβροχό μας να κάνει τα μαγικά του. Αν η επίστρωση αυτή χαλάσει ή το ύφασμα που βρίσκεται στην επιφάνεια του ρούχου αρχίζει να μουσκεύει, το ύφασμα ακόμα θα διατηρεί την αδιάβροχότητά του όμως δεν θα απομακρύνει τις σταγόνες με αποτέλεσμα αυτές να μουσκεύουν το ύφασμα και να μειώνεται η διαπνοή.

Ελέγξτε μόνοι σας αν έχει έρθει ο καιρός να πλύνεται με ειδικό καθαριστικό και να αδιαβροχοποιήσετε το τζάκετ σας,
απλώνοντας το σε οριζόντια θέση και ψεκάζοντας το με νερό. Αν το νερό σχηματίζει σταγόνες σε μορφή μικρής χάντρας και
γλιστράει από το τζάκετ σας (βλ. δεξιά φώτο) τότε η αδιαβροχοποίηση του είναι ικανοποιητική.
Αν όμως το τζάκετ απορροφά τις σταγόνες νερού (βλ.αριστερή φώτο) τότε πλέον χρειάζεται να καθαριστεί και να αδιαβροχοποιηθεί.

Βαθμοί αδιαβροχοποίησης

Κάθε αξιόπιστο αδιάβροχο θα πρέπει να αναγράφει το βαθμό αδιαβροχοποίησης ο οποίος καθορίζεται από ένα τεστ. Κατά τη διάρκεια του τεστ το ύφασμα τοποθετείτε κάτω από μια στήλη νερού διαμέτρου 2,54εκ (1 ίντσα). Γίνεται παρατήρηση για 24 ώρες και καταγράφονται τα εκατοστά του νερού που το ύφασμα απωθεί πριν μουσκέψει. Το ύψος του νερού κατά το οποίο το ύφασμα μουσκεύει μετριέται σε χιλιοστά (mm), πχ. 5,000mm σημαίνει πως μπορεί να αντέξει 5,000 χιλ νερού σε 24 ώρες.

Waterproof 02

Γιατί να πλύνετε το αδιάβροχο σας

Μια διαπνέουσα αδιάβροχη μεμβράνη βοηθά στην απομάκρυνση της υγρασίας από το σώμα σας, ενώ το ανθεκτικό απωθητικό νερού (DWR) κρατά τη βροχή και το νερό εκτός . Με την πάροδο του χρόνου, η μεμβράνη και το φινίρισμα του DWR είναι πιθανόν να φράξει με την βρωμιά, το αντηλιακό και από την λιπαρότητα του δέρματος γεγονός που την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική. Στην περίπτωση αυτή έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να πλύνετε το αδιάβροχο σας.

Για μικρούς λεκέδες ή μικρής έκτασης λεκέδες, δοκιμάστε να πλύνετε το σημείο με ένα βρεγμένο πανί. Αλλά αν το αδιάβροχο σας είναι πραγματικά βρώμικο, έχει έρθει η στιγμή για ένα πλήρες πλύσιμο.

Μπορείτε να πλύνετε ένα αδιάβροχο τζάκετ στο πλυντήριο;

Είναι ασφαλές να πλένετε το αδιάβροχο τζάκετ στο πλυντήριο, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε ειδικό απορρυπαντικό και ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ειδική ετικέτα του ρούχου.

Οι χημικές ουσίες στο κοινό απορρυπαντικό μπορούν να διασπάσουν τη σύνθεση των ινών με κάθε πλύση και να αφαιρέσουν από το ύφασμα του την αδιάβροχη επίστρωση (DWR). Για τον λόγο αυτό συνιστάται ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για τεχνικά εξωτερικά ενδύματα.

Βήματα πλυσίματος αδιάβροχων ρούχων (με ειδικό καθαριστικό)

  • Πλύσιμο στο Πλυντήριο

Πριν από το πλύσιμο πρέπει να αφαιρέσετε υπολείμματα λάσπης ή λαδιών. Κλείστε φερμουάρ και τσέπες σε μπουφάν ή παντελόνι.

-Χρησιμοποιήστε το ειδικό καθαριστικό με ένα σφουγγάρι ή συνθετική βούρτσα κατευθείαν επάνω σε επίμονους λεκέδες πριν το πλύσιμο.

-Βεβαιωθείτε ότι η θήκη απορρυπαντικού καθώς και ο κάδος πλυντηρίου σας είναι καθαρά από οποιοδήποτε άλλο κοινό απορρυπαντικό. (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το πλυντήριό σας με ζεστή πλύση με άδειο κάδο για να καθαρίσετε τυχόν υπολείμματα από κοινό απορρυπαντικό ή μαλακτικό).

-Ρίξτε το ειδικό καθαριστικό στη θήκη απορρυπαντικού σύμφωνα με την προτεινόμενή δοσολογία (Συνήθως 100-150 ml)

-Τοποθετήστε τα αδιάβροχα ρούχα σας στο κάδο πλυντηρίου. Μην πλένετε το αδιάβροχο μπουφάν ή το παντελόνι σας μαζί με άλλα ρούχα ή περισσότερα από δύο ρούχα σε κάθε πλύσιμο.

-Πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του προϊόντος και την προτεινόμενη θερμοκρασία του κατασκευαστή.

  • Πλύσιμο στο Χέρι (Χρησιμοποιήστε γάντια).

-Βυθίστε 1 ή 2 ενδύματα σε χλιαρό προς ζεστό νερό.

-Η προτεινόμενη δοσολογία είναι συνήθως 100-150ml , ωστόσο συμβουλευόμαστε πάντα τις οδηγίες.

-Ξεβγάζετε με κρύο νερό έως ότου τρέξει καθαρό.

  • Στέγνωμα

Στεγνώστε με φυσικό τρόπο ή στο στεγνωτήριο εάν οι οδηγίες πλυσίματος του κατασκευαστή σας το επιτρέπουν.

Πώς να αδιαβροχοποιήσετε ξανά το αδιάβροχο σας

Αν μετά από αρκετές πλύσεις έχετε παρατηρήσει ότι η αδιαβροχοποίηση της μεμβράνης σας δεν είναι ικανοποιητική και το αδιάβροχο σας μουσκεύει και δεν απωθεί το νερό, τότε θα χρειαστεί μετά από την πλύση (πάντα με το ειδικό καθαριστικό) να εφαρμόσετε και την αδιαβροχοποίηση είτε με πλύση είτε με ψεκασμό. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε τον αδιαβροχοποιητή σε μορφή υγρού ή σπρέι.

  • Αδιαβροχοποίηση με πλύσιμο

Η εφαρμογή του πλυσίματος προσφέρει μια πιο ομοιόμορφη κάλυψη και προσθέτει μια υδατοαπωθητική επίστρωση DWR σε ολόκληρο το ρούχο. Απλώς προσθέστε τον υγρό αδιαβροχοποιητή στο πλυντήριο ρούχων και ακολουθήστε τις οδηγίες πλυσίματος όπως αναγράφονται στο ρούχο ή στο μπουκάλι.

  • Αδιαβροχοποίηση με ψεκασμό

Η μέθοδος εφαρμογής με ψεκασμό είναι η καλύτερη λύση αν το μπουφάν ή το παντελόνι σας έχουν επιπλέον επένδυση ή μόνωση. Το σπρέι σάς επιτρέπει να εφαρμόσετε σε επιφάνειες τα οποία είναι πιο πιθανό να βραχούν (όπως οι ώμοι), χωρίς να καλύψετε επιφάνειες όπου δεν το θέλετε (όπως η μόνωση ή την επένδυση φλις). Όταν εφαρμόζετε το σπρέι, βεβαιωθείτε ότι το ρούχο σας είναι καθαρό και υγρό.

Είτε έχετε χρησιμοποιήσει πλυντήριο είτε σπρέι, θα πρέπει να στεγνώσετε το αδιάβροχο σας με φυσικό τρόπο ή στο στεγνωτήριο εάν οι οδηγίες πλυσίματος του κατασκευαστή σας το επιτρέπουν.

Μόλις στεγνώσει, δοκιμάστε την υδατοαπωθητικότητα του μπουφάν σας απλώνοντας το και ψεκάζοντάς του νερό. Εάν το νερό φουσκώσει, είστε έτοιμοι - έχετε αποκαταστήσει τη στεγανοποίηση του μπουφάν σας. Εάν το σακάκι σας εξακολουθεί να βραχεί, ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε ξανά ένα αδιάβροχο φινίρισμα.

Στην αγορά και κυρίως στα καταστήματα ορειβατικού εξοπλισμού, υπάρχουν διαθέσιμα τα ειδικά καθαριστικά και το αδιαβροχοποιητικό υγρό. Μπορεί η τιμή τους να είναι αρκετά ακριβή ωστόσο με την σωστή συντήρηση θα επιμηκύνετε το χρόνο ζωής του αδιάβροχου σας, χωρίς να το καταστρέψετε από τα πρώτα πλυσίματα με τα κοινά καθαριστικά και απορρυπαντικά.

Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα να καθαρίσετε το αδιάβροχο σας (αλλά και τον υπόλοιπο τεχνικό εξοπλισμό) σε κάποιο καθαριστήριο που εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους καθαρισμούς, σε περίπτωση που σας δυσκολεύει η παραπάνω διαδικασία ή ο ελεύθερος χρόνος σας είναι περιορισμένος.

Να θυμάστε ότι ο ζεστός ορειβάτης είναι ο στεγνός ορειβάτης και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με το αδιάβροχο σας!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΠΑΚΗΣ